De rubberindustrie kent geen eigen beroepsopleiding, maar is wel onderdeel van het curriculum in opleidingen als Polymeertechniek en Materiaaltechniek. Ook zijn er specifieke cursussen:

Aanbieder

Naam cursus

Omschrijving

Artech Rubber

Cursus: Basiskennis Rubbertechnologie (2 dagen)

Omschrijving:
Rubber is een uniek product wat veelzijdig wordt gebruikt in de industrie en consumentenproducten o.a. als afdichting of demper, in de transportindustrie of als beveiliging. Deze cursus is erop gericht u meer basiskennis te geven van dit bijzondere materiaal. Wat maakt rubber uniek? Waarom zijn er zoveel verschillende rubbersoorten? Hoe wordt het gemengd? Wat is vulkanisatie? Hoe wordt het verwerkt tot allerlei verschillende producten? Welke eigenschappen heeft het en hoe kunnen die worden getest? Wat kan er allemaal misgaan met het materiaal? Na afloop van deze cursus bent u in staat veel van deze vragen te beantwoorden. En dat zonder enige benodigde (chemische) voorkennis.

Universiteit Twente

Cursus: Extrusiecursus

Omschrijving:
De cursus biedt een helder inzicht in de fysische achtergronden van extrusie, de varianten op het proces, en de problemen die zich in de praktijk kunnen voordoen. Onontbeerlijk voor iedereen die zich bezighoudt met de technische aspecten van kunststofverwerking of de ontwikkeling van kunststofproducten.

Universiteit Twente

Cursus: Rubber Technology Course (Engels)

Omschrijving:
Aan bod komen Elastomeren, Toevoegingen, Processen, Producten en Recycling: de toepassing in bedrijfssituaties. De cursus is bestemd voor ingenieurs in de rubberindustrie, producenten en afnemers.

ERT

Cursus: Verschillende cursussen op het gebied van rubber

Omschrijving:
Er zijn cursussen in alle soorten en maten: theorie en praktijk, open inschrijving bij ERT of op locatie. Er zijn cursussen voor alle doelgroepen, van nieuwkomers binnen de rubberverwerkende industrie tot experts.

ERT

Cursus: Inleiding Rubbertechniek (2 dagen)

Omschrijving:
Kennis maken met de verschillende rubbersoorten, hun eigenschappen, grondstoffen, verwerkingstechnieken en toepassingen op een niveau geschikt voor nieuwkomers binnen de rubberverwerkende industrie.

ERT

Cursus: Hands-on Cursus Inleiding Rubbertechniek (3 dagen)

Omschrijving:
Een combinatie van een theoretische introductie in de rubberwereld, met hands-on mixen, vulkaniseren en het testen van zelfgeproduceerde compounds, om kennis te maken met verschillende rubbersoorten, hun eigenschappen, grondstoffen, verwerkingstechnieken en toepassingen op een niveau geschikt voor nieuwkomers binnen de rubberverwerkende industrie.

ERT

Cursus: Eigenschappen en Testen van Rubber

Omschrijving:
Meer inzicht in de eigenschappen van rubber en het testen van deze eigenschappen, op een niveau geschikt voor inkopers en verkopers van rubberproducten, laboratoriummedewerkers, constructeurs, ontwerpers, onderhoudstechnici etc.

ERT

Cursus: Rubber in afdichtingen (1 dag)

Omschrijving:
Meer inzicht geven in de toepassing van rubber in afdichtingen, op een niveau geschikt voor inkopers en verkopers, constructeurs, ontwerpers, onderhoudstechnici etc.

ERT

Cursus: Seminar FEA voor het ontwerp van rubberproducten (2 dagen, Engels)

Omschrijving:
Eindige elementen analyse voor het ontwerp van rubberproducten. Presentaties, demonstraties en praktijktraining, bedoeld voor rubberchemici en –technologen, product- en materiaalengineers, ontwikkelaars en constructeurs in bedrijven die rubber componenten en delen gebruiken.

ERT

Cursus: Computational Design of Rubber Products (2 days, English)

Omschrijving:
Rubber materials, rubber behaviour and testing, designed for rubber chemists, rubber technologists, design engineers, product and material engineers etc.