WAT IS RUBBER

Rubber is de grondstof voor een oneindige lijst rubberproducten en toepassingen. Rubberproducten vind je groot en klein op cruciale plekken. In veeleisende toepassingen beschermt rubber het proces tegen de omgeving en de omgeving tegen het proces. Zonder rubber functioneren heel veel machines en voertuigen simpelweg niet of komt er olie, water, lucht of chemicaliën op plekken waar je het niet wilt hebben.

We onderscheiden de natuurrubber en de synthetische rubber.

Natuurrubber is een primaire grondstof net als steen en hout en aardolie. Het wordt gewonnen uit rubberbomen en experimenteel ook uit andere bronnen zoals paardenbloemen (biopolymeren).


Uniek Materiaal

30 à 40 procent van alle rubberproducten is gemaakt van natuurrubber. De overige 60 à 70 procent zijn de synthetische rubbers, dat zijn derivaten van aardolie.

Om iets te kunnen maken van rubber, moet je het materiaal veranderen. Dat gebeurt via een onomkeerbaar proces dat vulkaniseren wordt genoemd en rubber compound (grondstof) de gewenste vorm en eigenschappen geeft. Het vulkaniseren zou je kunnen vergelijken met het bakken van brood: Brood is ook niet terug te veranderen in deeg.

Rubber producten hebben fantastische en unieke eigenschappen waardoor ze kunnen:

  • afdichten
  • dempen
  • en beschermen.

Eigenschappen

  • Rubber is vormvrij: je kunt elke gewenste vorm en grootte maken.
  • Rubber is elastisch en veert terug: als je het uitrekt of indrukt “wil” het terug in de oorspronkelijke vorm. Dit is het principe van afdichten.
  • Rubber dempt trilling en daarmee geluid: denk in het klein aan rubber dopjes onder een wasmachine en in het groot aan oplegblokken onder een brug. Of aan aardbevingsisolatie onder grote gebouwen.
  • De verschillende rubbersoorten hebben allemaal hun eigen karakteristieke technische eigenschappen. Zo zijn er rubbersoorten die tegen heel hoge of juist lage temperaturen bestand zijn, soorten die heel rekbaar of juist stijf zijn, soorten die chemische stoffen verdragen, UV bestendig, slijtvast of elektrisch resistent zijn.

Kies de Juiste

Alle rubber soorten bezitten die karakteristieke eigenschappen in meerdere of mindere mate. Je kunt dan ook voor iedere toepassing de juiste soort rubber, dus de juiste mix aan eigenschappen kiezen.

Daardoor is rubber ongekend breed inzetbaar. Een rubbertechnoloog kent de mogelijkheden en kan adviseren over de juiste kwaliteit.

Neem als voorbeeld een CV-ketel: overal waar lucht, gassen of vloeistoffen zouden kunnen lekken, tref je rubberafdichtingen aan om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. In de ketel worden verschillende soorten rubber gebruikt, afhankelijk van de vereiste eigenschappen.

Denk aan het overstortventiel waarvan de afdichting cruciaal is voor het goed functioneren van de ketel. In een CV ketel worden verschillende soorten rubber gebruikt, afhankelijk van de vereiste eigenschapen. Het deel dat boven het dak uitsteekt wordt afgedicht door een UV bestendige soort. In de ketel zelf zitten soorten die juist goed tegen hoge temperaturen kunnen en gasdicht zijn.