Rubber is overal

Wist je dat de wereld van rubber is? Niet echt natuurlijk, maar rubber is overal. Als je goed kijkt kom je rubber overal tegen. Ook op plekken waar je het niet verwacht.

Zonder technische rubberproducten is er geen waterdichte wasmachine of gasdichte CV-ketel, lekt het regenwater je auto in, trillen machines en voertuigen stuk, zou een MRI-scan niet bestaan en zou lucht- en ruimtevaart onmogelijk zijn. Je kunt dus wel stellen dat rubber een noodzakelijk en essentieel materiaal is in de wereld waarin wij leven.

En nog elke dag worden nieuwe toepassingen ontwikkeld. Want rubber is overal. In de film gaan we op reis en onderweg zie je een bijna oneindig aantal toepassingen. Je gaat het zien, als je het door hebt!

Kijk je mee?


Op reis

In de film gaan we op reis. Door tunnels, die waterdicht zijn dankzij rubberafdichtingen, tot aan onderzoeksapparatuur voor op de bodem van de zee. Van enorme booreilanden midden op zee tot grote schepen die veilig aanmeren met hun stootrubbers.

Zonder rubber is er geen transport, bij elke verplaatsing is rubber nodig. En denk dan niet alleen aan banden. In alle motoren zitten rubberonderdelen, koelwagens worden met rubber afgedicht, en een brug ligt op rubber blokken. En natuurlijk vind je rubber ook in je fietsband en in de zolen onder je schoenen. Rubber is overal. Je gaat het zien als je het doorhebt.

Voedsel komt veilig en vers op je bord doordat het groeit in kassen met rubber afdichtingen, wordt geoogst door machines met rubber ‘vingers’ en via goed afgesloten koelwagens en rubber slangen gaat het naar de voedingsmiddelenindustrie. Daar wordt de voedselveiligheid gegarandeerd door rubberproducten die lekkage, bacteriën en migratie voorkomen.

We reizen verder langs de petrochemische industrie, waar goed afgedichte verbindingen van levensbelang zijn. Ze mogen geen gas of chemicaliën doorlaten. En we passeren de medische wereld, die veilig kan werken met hulp van rubber in apparatuur, spuiten en slangen. Van rubber wordt iedereen beter.

Rubber zorgt voor schoon drinkwater dat vanaf de waterzuiveringsinstallatie bij jou thuis uit de kraan komt. En rubber zorgt voor energie; van laadpaal tot oplader tot zonnepaneel. Je raadt het al: ook daar zit rubber in. Elke industrie vraagt om specifieke en vaak hoogwaardige resistente rubbersoorten.

We reizen verder … per trein naar het vliegveld. Die trein kan niet zonder rubber, net zo min als de lopende band of de bagageband. En rubber vliegt met je mee, waardoor je veilig de lucht in kan. Met het vliegtuig of met een spaceshuttle. Rubber heeft geen hoogtevrees.

De wereld kan niet zonder rubber.

Rubber is overal, zie jij het ook?