Duurzaam en circulair rubber en kunststof bekroond met de Rethink Awards 2023

Met de Rethink Awards geven de NRK en Plastics Europe elke twee jaar het podium aan bedrijven die werken aan duurzaam en circulair rubber en kunststof. Tijdens de Kunststoffenbeurs in Den Bosch op woensdag 20 september hebben drie trotse winnaars de Rethink Award in ontvangst mogen nemen. Met 25 inzendingen was er ook dit jaar veel animo voor de verkiezing.

Deelname aan de Rethink Awards is mogelijk voor leden van de NRK en Plastics Europe die met hun producten en initiatieven innoveren op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie. Een vakjury heeft bepaald wie voor deze editie de genomineerden en de winnaars zijn, op basis van de vijf Re’s van het programma Rethink: Renew (grondstoffen), Reduce (productie en product), Redesign (ontwerp en gebruik), Re-use (hergebruik) en Recycle (inzameling en recycling).

Categorie Hernieuwbare grondstoffen
In deze categorie waren genomineerd: PlastiLoop van Veolia Nederland, Wiltopia van Coolrec/Renewi en het circulaire EPDM-daksysteem van Carlisle Construction Materials. De vakjury heeft besloten om Carlisle Construction Materials als winnaar aan te wijzen. Met een innovatieve manier van bevestigen en verwijderen van de EPDM-dakbedekking en een terugneemgarantie voor gebouweigenaren, kan Carlisle het materiaal na de levensduur verzamelen en opnieuw inzetten. De jury vindt dit een buitengewoon innovatieve oplossing die naadloos aansluit bij de circulaire economie. Het getuigt van een vooruitziende blik op een toekomst waarin de grondstoffen steeds schaarser zullen worden.

Over de vakjury
De juryleden van de Rethink Awards 2023 waren: Marjan Minnesma (Urgenda), Rik van der Ploeg (Natuur & Milieu), Marc Spekreijse (Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL) en John Vernooij (Omrin). Lees hier het volledige juryrapport.

Over Rethink
Rethink is een gezamenlijk initiatief van de kunststofproducerende en kunststofverwerkende industrie, waar ook de rubber- en composietindustrie en de recyclers onder vallen. Met Rethink zet de industrie zich actief in als belangrijke (gespreks)partner binnen de Nederlandse economie en samenleving. Of dit nu gaat over rubber en kunststof in het algemeen of daaraan gerelateerde maatschappelijke thema’s. De bedrijven maken bijzondere en waardevolle producten en zien het als hun taak om dat zo duurzaam en efficiënt mogelijk te doen. Zij willen hun kennis en visie delen en de betrokkenheid bij maatschappelijke discussies vergroten en versterken. Thema’s als functionaliteit, veiligheid, duurzaamheid, gebruik en hergebruik, recycling, CO2-reductie en innovatie staan prominent op de agenda.

Foto: Van links naar rechts: Benno Nijenhuis van Carlisle Construction Materials, Claudia Nieuwenhuize van Circular Plastics Factory en Johan Hendriks van Faerch, winnaars van de Rethink Awards 2023.